Kjærlighetsspråkene

Jeg vet ikke hvor godt kjent dette med kjærlighetsspråkene egentlig er. I min omgangskrets er dette ganske allment kjent. Du kan også lese om det på siden til Bufdir, så det er nok ganske anerkjent tenkning.

Kjærlighetsspråkene
Hvilket av kjærlighetsspråkene bruker du? Bildet er tatt av Ben Kerckx fra Pixabay

Samlivskurs og samlivsbøker?

Mannen min og jeg har vært på noen samlivskurs oppgjennom. Noen gode, andre mindre gode. Den største utfordringen med de fleste, er at mannen min ikke vil gå! Samlivskurs er liksom ikke den typen kurs man går på alene! Eller hva tenker du? Får du med deg ektefellen eller samboeren din på samlivskurs, eller kunne du eventuelt tenke deg å gå alene? Jeg vet ikke om du og din partner har vært på sånne kurs. Kanskje har dere lest bøker også, eller kanskje bare du har lest bøker?

Hos oss er det nok mest meg som leser slike bøker, og det er jeg som ønsker samlivskurs. Han sier gjerne at jeg må bare gå på kurs, dersom jeg tror det hjelper. Saken er at jeg tviler på at det hjelper, om vi ikke gjør det sammen, så nei, jeg går ikke på slike kurs alene.

Vi, menn og kvinner, er forskjellige, og menn er forskjellige fra andre menn, og kvinner er forskjellige fra andre kvinner. Så ikke sikkert du har samme erfaringer som meg og min mann, men jeg tror nok at menn generelt er mindre komfortable med samlivskurs enn vi kvinner. Hva er din erfaring?

Kjærlighetens fem språk

Jeg husker ikke helt når og hvordan jeg kom over boka: «Kjærlighetens fem språk» av Gary Chapman. Den har gitt både meg og mannen min noen aha-opplevelser, og jeg vil derfor anbefale deg å lese den. Den er til hjelp for å forstå seg selv og sin partner, og kanskje også barna dine, eller andre som står deg nært.

Boken er å få kjøpt i flere nettbutikker for eksempel her eller her, og du kan sikkert også få lånt den på biblioteket. Leserne gir boken gode skussmål, med et snitt på fem av fem mulige. Det er altså ikke bare meg som anbefaler boken.

Boken tar for seg alle de fem kjærlighettspråkene, og går mer inn på hver eneste en av dem. Den tar også opp hvorfor det er viktig å kjenne sitt eget språk, og hvordan man kan bli flerspråklig og fordelen av det. Her vil jeg bare nevne de forskjellige språkene, og med eksempler fra vår hverdag vise hvordan det å ha forskjellige kjærlighetsspråk kan bli utfordrende.

Her er en liste over de fem kjærlighetsspråkene:

-Anerkjennende ord

-Gaver

-Tid for hverandre

-Tjenester

-Fysisk nærhet

Hvilket av kjærlighetsspråkene snakker du?

Jeg opplever at det gjerne er flere grader av hvor viktige de forskjellige språkene er for oss. Ikke sikkert at det er bare et av språkene som er ditt viktigste heller. Det går også an å øve opp de kjærlighetsspråkene du ikke er sterk på. Flerspråklight kan være nyttig dersom du og de som står deg nærmest, snakker forskjellige språk. Hos barn er det sjeldent at kjærlighetsspråkene er stabile.

Du kan jo tenke gjennom hvilket eller hvilke av de fem kjærlighetsspråkene du best uttrykker kjærlighet med, og hvilke av de du er best mottakelig for. Har du noen tanker om hvilket av kjærlighetsspråkene partneren din har?

Gaver er en av kjærlighetsspråkene
Gaver er en av kjærlighetsspråkene. Bildet er tatt av aliceabc0 fra Pixabay

Mamma og mannen min snakker samme språk

Et eksempel fra vår familie. Mannen min har soleklart tjenester som sitt viktigste kjærlighetsspråk. For meg er det nederst. Så for å vise min mann at jeg elsker ham, er det fint at jeg har denne kunnskapen. Da kan jeg formidle til ham på et språk han forstår: «Jeg elsker deg!» Min mamma har også tjenester veldig høyt oppe. Når hun kommer på besøk, liker hun å vaske og styre i huset. For meg er det mest til irritasjon at hun vil bruke tiden på dette, mens for mannen min er det en svært kjærkommen gest fra min mor. De to snakker samme språk.

I innlegget Gressenke, nevner jeg med et annet eksempel på et av kjærlighetsspråkene.

Mitt kjærlighetsspråk

Jeg har flere kjærlighetsspråk som kniver om plassen øverst. Det er kanskje dette med tid for hverandre som kommer helt på topp! For å fortsette eksempelet med min mor; så er det viktigere for meg å sitte ned sammen, gjør noe hyggelig sammen og lignende, enn at hun står med hodet i skurebøtta og vasker huset. Jeg tar meg også i å ønske kvalitetstid med bestemor for barna mine, selv om det ikke nødvendigvis er deres foretrukne kjærlighetsspråk. Noen av de setter kvalitetstid høyt, men gaver og fysisk kontakt står også svært høyt i kurs hos barna våre. Som tidligere nevnt kan dette endre seg mer for barn, enn for voksne.

Tenk på kjærlighetsspråkene når du kommuniserer kjærlighet

Ønsker du å formidle din kjærlighet til et annet menneske, er det viktig å ha fokus på hvilket kjærlighetsspråk du bør bruke. Det er jo lettere å forstå, når du snakker et språk mottakeren forstår.

En av reglene i kommunikasjon er at en beskjed er ikke gitt, før du vet at den er mottatt. Mannen min kan gå ut med søppel fra kjøkkenet fordi han elsker meg, siden tjeneste er hans kjærlighetsspråk. Jeg må innrømme at jeg ikke alltid oppfatter den kjærlighetshandlingen. Når jeg har kunnskapen om kjærlighetsspråkene, er det lettere å forstå hans hensikt.

Noen ganger når jeg har ærender, spør jeg mannen min om han vil vær med. Han blir kanskje med fordi jeg spør ham som en tjeneste for meg, mens for meg er det muligheten for kvalitetstid med ham som er viktig. Bare vi to i butikken, eller bare vi to i bilen.

Hvilket forhold har du til de fem kjærlighetsspråkene?

Hadde du kjennskap til kjærlighetsspråkene fra før? Synes du det er nyttig i parforholdet å ha denne kunnskapen, og kan det brukes i andre sammenhenger tror du? Opplever du som meg, at menn i større grad enn kvinner er motvillige til samlivskurs? Jeg er veldig nysgjerrig på hva du tenker om disse tingene. Legg gjerne igjen en kommentar under.

Følg gjerne ResidensSimonsen på Facebook også, da får du med deg når neste innlegg postes!

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.