Hvordan lage en ukemeny?

Det er snart et år siden vi begynte å sette opp ukemeny. Vi har gjort det i perioder tidligere også, men det har fort sklidd ut. Nå er det å sette opp ukemeny bare en del av et større prosjekt, og jeg tror det er derfor det fungerer. Jeg har tenkt å vise hvordan jeg har snudd planleggingen av ukemenyen på hodet, og hvorfor dette fungerer bedre for oss. Dette innlegget er det første i en serie på tre om hvordan vi har gjort smarte, økonomiske grep i vår hverdag. De neste innleggene handler om ukehandel og budsjett. Begge blir berørt i dette innlegget.

ukemeny
Lag ukemeny på en smart måte! Bildet er tatt av Darkmoon_Art fra Pixabay

Vi startet med at vi hadde et familiemøte på søndag kveld, der vi planla kommende uke sammen. Da kunne også barna komme med ønsker og forslag til ukemenyen. Dette med familiemøter har imidlertid sklidd litt ut, og jeg savner det veldig! Nå er det stort sett jeg som planlegger uka, og setter opp ukemenyen, alene.

Inledningsvis skrev jeg at ukemenyen inngår i et større prosjekt. I dette prosjektet er også ukehandel, familiens ukekalender og kolonialbudsjett. Disse tingene blir berørt her, men jeg skal gå dypere inn på det i senere innlegg.

Hvorfor ukemeny?

Å planlegge middagen er svært hensiktsmessig av flere grunner:

  • Reduserer stresset. Du vet hva du skal lage til middag, og du kan planlegge slik at du har i hus det du trenger. Ingen panikkhandling på vei hjem.
  • Alle i familien vet hva det er til middag, og hvem som helst kan begynne med middagen når de kommer hjem. Som regel er jeg hjemme, og da blir det oftest jeg som lager middag. Både mann og barn er imidlertid flinke til å hjelpe til, når jeg spør de.
  • Økonomisk. Særlig om du kombinerer ukemenyen med ukehandel. Det er mye å spare på god planlegging.
  • Reduserer matavfallet. Rester spises opp, og matvarer blir spist før de går ut på dato eller blir stygge, dersom du planlegger godt!
  • Du slipper unger som maser; «Hva er det til middag i dag?»

Kanskje kommer du på ennå flere fordeler?

Det er sikkert også andre fordeler ved å ha ukemeny. For noen år tilbake hadde vi en tur til Sverige hver måned, der vi handlet inn varer som er billigere der enn her til lands. Vi bor bare en time fra svenskegrensa, så når det ikke er korona, kan det være mye å vinne på å legge turen til Sverige. Vi har imidlertid ikke kommet i gang med dette igjen. Det er ikke sikkert at vi kommer til å dra så ofte over grensa nå, vi får se. Noen turer blir det helt klart!

Jeg ønsker i dette innlegget vise deg hvordan jeg lager ukemeny for vår familie. Dette er på ingen måte en fasit, og det er ikke sikkert at vår metode fungerer for din familie. Det er selvsagt hyggelig om du kan bli inspirert, eller finne tips du kan bruke for å forenkle din hverdag.

Råvarer først, så ukemeny!

Det er sikkert mange måter å sette opp en ukemeny på. Vår metode er økonomisk, og bidrar til mindre matavfall. Innledningsvis nevnte jeg at jeg har snudd på hodet hvordan jeg tenker og planlegger vår ukemeny. La meg forklare dette nærmere. Før skrev jeg menyen, så sjekket jeg hva vi manglet, og lagde handleliste på bakgrunn av det. Dette har jeg snudd på.

Jeg begynner med å skaffe meg oversikt over hva vi har av råvarer. Grønnsaker og andre råvarer med kort holdbarhet markeres. Den dyreste maten er den som ikke blir spist. Derfor er det viktig å bruke råvarer før de blir så gamle at de må kastes. Å lage en liste over innholdet i kjøleskapet, kjøkkenskap, fryseren og tørrmatlageret i kjelleren, er derfor en god start. Jeg liker å bruke penn og papir, og lager en todelt oversikt: Proteiner på den ene siden, og grønnsaker og tilbehør på den andre.

Når jeg har en komplett liste over hva vi har på lager, setter jeg meg og ser på hva jeg kan servere til middag med det vi har i hus allerede. Kan jeg få brukt opp rester, eller matvarer som begynner å bli gamle? Har jeg komplette middager med det vi har på lager? Eller kanskje jeg bare trenger noen få råvarer i tillegg?

Bruk kalenderen når du lager ukemeny

Det er lurt å ha familiens ukekalender for hånden når menyen planlegges. Derfor sørger jeg alltid for at denne er oppdatert før jeg bestemmer hvilke dager vi skal ha hva. Når jeg skal avgjøre hva vi skal ha til middag på hvilken dag ter jeg hensyn til om alle er hjemme, hvor god tid vi har, om vi blir noen ekstra til bords. Jeg må også tenke på om det er allergier og intoleranser som er tilstede eller eventuelt fraværende.

Er mannen min på forretningsreise? Da kan vi ha noe til middag han ikke er så begeistret for den dagen, og vi trenger mindre mat. De dagene jeg er på riding med datteren vår, og skal på speideren etterpå, har vi dårlig tid. På disse dagene må guttene lage middagen. Da må jeg velge noe som er greit for de å lage på egen hånd. Skal mannen min og jeg spise middag ute, noe som forøvrig skjer altfor sjeldent, er det bare barna som spiser middag hjemme. Da er det ikke nødvendig å tenke på at maten skal være glutenfri (jeg har Cøliaki), og vi kan med fordel sette opp en av barnas favoritter, for eksempel pannekaker.

Ukemeny-mal

Det kan også være greit å lage en ukemenymal. Der kan du fast ta hensyn til fasteaktiviteterog happenings. Det er også greit å ta med fiske middager, kjøttmiddager, vegetarmiddager og ligende i en slik mal. hvorvidt du formelt skriver det ned eller bare har det i hodet er opp til deg. Jeg har den i hodet.

Hos oss er det stort sett suppe på mandager. Det er da vi annenhver uke har både ridning og speider. To dager i uka har vi fisk. Vi er veldig fleksible på hviledager det er. Kylling en gang i uka, rester en dag i uka og så videre. Nå er det også trendy med vegetar en gang i uka. Der er ikke vår familie helt med ennå, selv om suppene på mandager ofte er en form for grønnsakssuppe.

Handleliste på app?

Basert på hva vi har på lager, hvor mange vi blir til middag og ikke minst hvem som skal ha middag setter jeg opp middagsrettene i ukemenyen vår. Det som mangler setes på handlelista. Vi har en app som heter Bring. Den brukte vi mye før, og jeg anbefaler den til alle som ikke kan bestille matvarer via nettet, slik vi gjør nå. Jeg kommer tilbake til det om litt. Bring-appen bruker vi fortsatt i ferier, når vi er på hytta osv.

Appen er genial! Begge de eldste guttene, mannen min og jeg har tilgang til samme handleliste. Hvem som helst av oss kan legge til varer på handlelista. Dersom en av barna tar det siste egget, kan de legge til egg på handlelista. Tidligere, før vi begynte med ukeshandel, kunne jeg skrive handleliste i appen og sende en melding til mannen min og be ham handle på vei hjem. Eller jeg kunne be guttene gå til en av butikkene ved skolen og begynne å fylle opp handlekurven på vei hjem, så møtte jeg de der og de fikk sitte på hjem. Det er forresten ganske økonomisk å sende barna på butikken med handleliste. De er oftere flinke til å handle kun det som står på handlelista, enn det vi voksne er. Jeg anbefaler iallfall appen! Test den!

Etter at vi gikk over til å handle i nettbutikk gikk vi tilbake til å skrive handleliste på papir. den ligger alltid på kjøkkenbenken. Alle kan skrive på det vi har lite igjen av, eller er tomme for.

Handle i nettbutikk

Vi har nå gått over til å handle i nettbutikk. Jeg skal gå litt mer inn på det i neste innlegg, men noen deler av hvordan jeg handler er relevante for ukemenyen. Det er praktisk å gjøre innkjøpene hjemmefra, jeg kan da sitte med kalenderen, råvarelisten jeg har laget, PCen med bestillingen, handlelisten og ukemenyen foran meg mens jeg jobber med ukemenyen. Her er det kun meny som tilbyr netthandel av kolonilaprodukter. Der du bor kan det være andre alternativer. Vi handler dessuten også fra havaristen.no, lavpriskurven.no og før korona noen harryturer til Sverige. gjennom disse kjøpene bygger vi opp basislageret vårt. Alt dette kommer jeg tilbake til i neste innlegg.

Ukehandel og ukemeny har spart oss mye penger.
Ukemeny planlegges sammen med ukehandel via nettet. Bildet er tatt av Tumisu fra Pixabay

Er tilbudene billigst?

Når jeg handler i Menys nettbutikk, starter jeg med å legge inn de varene jeg har behov for til de planlagte måltidene, og det som står på handlelista. Dersom jeg skal ha for eksempel leverpostei, kan jeg søke på «leverpostei» i nettbutikken, og få en oversikt over alle tilgjengelige varianter. Det gir meg muligheten til å velge den billigste, dersom jeg ønsker det. I nettbutikken kan jeg også legge inn filter, og for eksempel kun få opp de glutenfrie variantene. Dette er til god hjelp. Det er lurt å se på lavprismerkene. Hos Meny er det Firstprice som er billigst. Ofte er varene her billigere enn den samme varen som er på tilbud. Så å sammenligne prisene er lurt.

Jeg pleier dessuten å se gjennom firstprice produktene for seg selv. Jeg kan med Menys søkefunksjon få opp bare disse produktene. Av billigmerkene handler jeg kun det vi trenger for kommende uke. Disse produktene har fast lavpris, så hamstring er unødvendig.

Ukebudsjett for kolonialvarer

Jeg har et budsjett for ukehandelen min på 1200,- Når jeg har fylt opp handlekurven med det jeg trenger for kommende uke, fyller jeg opp handlekurven med andre tilbudsvarer intill budsjettgrensen. Disse varene går inn i lageret vårt som igjen danner utgangspunktet når jeg om en uke skal lage neste ukemeny. Dersom slutt summen går litt over 1200,-, anser jeg det som innafor, men jeg tipper aldri 1300,-. Det kan imidlertid skje at jeg gjør unntak, men da må det være helt spesielle tilbud på noe vi bruker veldig mye av! Jeg skal komme tilbake til hvordan jeg beregner dette ukebudsjettet i et annet innlegg. Følg med.

Fullført ukemeny

Når matvarene er bestilt kan jeg fullføre ukemenyen, og sette tavla på plass. Nå skal jeg være ærlig; jeg er ikke alltid like flink å ta opp av fryseren om kvelden, det som vi skal ha til middag neste dag. Skulle gjerne ha vært flinkere til det. Det kjekke med å ha menyen på veggen er at ungene selv kan se hva vi skal ha til middag. Det hender at jeg må bytte om på ting, men det er sjeldent. Menyen vår er lett å oppdatere dersom det skjer uforutsette ting. Flere av barna våre profitterer godt på at ting er forutsigbart, og det er det stort sett når det gjelder middager hos oss iallfall.

Det startet med ukemeny…

Som nevnt innledningsvis er dette med ukemeny bare et av flere tiltak. Mannen min og jeg ønsket å gjøre smarte valg i 2020, og spesielt ville vi gjøre smarte valg med tanke på økonomi. Vi startet med ukemenyen, og jeg lastet ned alle slags tilbuds appen, slik at jeg skulle følge med på hva som var på tilbud i hvilke butikker. Jeg skulle ikke gå glipp av noen tilbud!

Utfordringen ble at jeg var innom flere butikker hver uke, og jeg var ikke flink til å bare kjøpe det jeg skulle ha. Dermed ble det veldig mye dyrere.

Det går sport i det

Jeg er litt usikker på hvor høyt kolonialbudsjettet vårt var før vi gjorde disse tiltakene jeg har nevnt i dette innlegget. I måneder hvor vi er flinke til å holde budsjettet, tror jeg at vi nå sparer 7-10 000 kr i forhold til hvordan vi levde før. Da er det selvfølgelig også andre tiltak som bidrar. Jeg tror at tiltakene: ukemeny, ukehandel i nettbutikk og ukebudsjett, er det som har spart oss mest penger!

Ukemeny hjelper oss å spare
Ukemeny er et av tiltakene våre! Bildet er tatt av Steve Buissinne fra Pixabay

Vi levde godt før, og vi unner oss det vi ønsker nå også. Vi har en økonomi som gjør at vi ikke MÅ leve sparsomt, men det går litt sport i det. Det godt å ha litt ekstra penger på buffer-kontoen, og det er fint å ha penger å kunne investere i prosjekter vi har. Neste prosjekt er at vi kaster ut peisen denne høsten, og med det følger litt oppgradering av stua også. Det baller jo gjerne på seg. Dette skal jeg selvfølgelig dele om i bloggen når den tid kommer.

Vi har lenge snakket om å gjøre denne oppgraderingen, og vi hadde aldri trodd at vi skulle klare å få gjort det før vi var ferdig med begge konfirmasjonene. Vi hadde første konfirmasjon nå i september, utsatt fra mai på grunn av covid, og neste konfirmasjon er allerede i mai.

Føler ikke at vi forsaker noe

Det er ikke slik at vi følger at vi forsaker noe, vi har det veldig godt.

Er du opptatt av å spare penger i hverdagen? Er det noen av våre tiltak som kan fungere for deg og din familie? Kanskje gjør dere andre ting som du kan inspirere meg og mine leser med? Legg gjerne igjen en kommentar, slik at vi kan bli enda flinkere.

På facebook finner du ei gruppe som heter «Familie på budsjett (frugal living)» Bli gjerne med i gruppa, dersom du er opptatt av dette med å være nøktern eller sparsom. Der kan du selv dele, eller få flere tips og råd av denne typen.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.